TREN
 
 
HAKKIMIZDA
KÜÇÜKKÖY

1462 yılında Midilli Adasındaki Gateluzya adlı prens,  abisini öldürüp yönetimi ele geçirir. Osmanlılara vermesi gereken vergiyi Latinlere güvenip vermez. Osmanlıların uyarıları fayda etmeyince Fatih Sultan Mehmet`in komutanlarından Mahmut Paşa 200 gemilik donanmasıyla Midilliye gelir ve savaş başlar. Ada kısa zamanda teslim alınır. Midilli adasında kaleye 200 yeniçeri ve 300 muhafız yerleştirilir. Ada yeniden korsanların eline geçmesin diye şimdiki Küçükköy`ün olduğu yere yeniçeriler yerleştirilir. Bu nedenle köyün ismi yeniçeri anlamına gelen “Yeniçarohori” olur. Zamanla burada yönetimi Rumlar ele geçirir ve köyün küçüklüğünden dolayı buraya Küçükköy derler. Küçükköy` de şimdi Boşnak dediğimiz Yugoslavya` dan gelen Türkler ve Yunanistan` dan gelen Adalılar vardır. Boşnakların ilk grubu 1893` te ikinci grubu 1913` te Küçükköy` e gelirler. Cumhuriyet’in  kuruluşunu hazırlayan İstiklal harbinde Ayvalık` taki ilk kurşunu atan Alay Komutanı Ali Çetinkaya` nın  yanında bütün savaşlara katılmış ve istiklal madalyası ile ödüllendirilmiş Elmas Bey ve silah arkadaşlarının  Küçükköy ve yörenin yakın tarihinde büyük yerleri vardır.

SARIMSAKLI

Halk arasında, Küçükköy beldesine genel olarak Sarımsak / Sarımsaklı denilmektedir. Gerçekte Sarımsaklı Küçükköy Beldesi sınırları içerisinde yer alan yarımadanın ismidir. Yapılan araştırmalar neticesinde Sarımsaklı isminin zamanımıza gelişi ve dilimize yerleşmesine neden olan değişik rivayetler  vardır.Örneğin;  zamanında taş ocağı olarak işletilen ve ev, kilise, çeşme gibi yapı duvarlarında kullanılan şu anda Badavut bölgesinin bulunduğu kısımda yer alan taşların sarı-kırmızı renge benzemesinden dolayı “SARIMTIRAK” olarak adlandırıldığı ve günümüze "SARIMSAK" olarak geldiği söylenilmektedir. Bir söylentiye göre ise; bir çobana aşık olan sarışın ağa kızının, babası tarafından evlenmesine izin verilmeyip, görüşmelerini engellemek için bu bölgedeki zeytinliklere saklaması neticesinde, sevdiği kızı arayan çobanın "SARIM" buralarda "SAKLI" diyerek bölgeyi dolaşmasından dolayı denildiği söylenmektedir. Bir diğeri ise; eski zamanlarda bölgede bolca yetişen yabani sarımsaktan dolayı "SARIMSAKLI" ismi ile anıldığı  söylenmektedir.

Küçükköy Beldesi koyları adaları ile dantel gibi örülmüş Ege Denizinin 25 kilometrelik sahil şeridini kaplayan orman, kumsal, güneş zenginliği olan bir beldedir. Yörenin tarih önündeki gizemli örtüsü kaldırıldığında altından çok görkemli buluntuların çıkacağına inanılmaktadır. Sarımsaklı bölgesinde 6 resmi kamp, 9 adet Turizm İşletme Belgeli, 2 adet Yatırım İşletme Belgeli, 59 adette Belediye Belgeli konaklama tesisi ile 160’a yakın restaurant, bar, kafeterya ve disko hizmet vermektedir.Sahilin; toplam uzunluğu kesintisiz 5 km., eni ise 50 ile 100 mt. civarındadır. Sarımsaklı plajları bu ölçüleri ile; Türkiye genelinde ilk 3’e girmektedir.  Kumundaki insan sağlığına çok uygun radyasyon etkileşimleri ve deniz suyunun arılığı ile de Türkiye’nin değil dünyanın en mükemmel kumu özelliklerini taşıdığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belgelenmiştir.

Genel olarak Sarımsaklı plajları ismi ile anılan bölge içerisinde birbirinden şirin 22 plaj bulunmaktadır. Plajlar, isimlerini en yakın kamp veya otelden aldığı için bu isimleri ile anılmaktadır. Bu plajların isimleri geçen kamp ya da otellerle bağlantısı olmayıp, bölgede bulunan plajların hepsi halka açıktır.


  
Daha fazla bilgi için;   http://www.kucukkoy.com.tr/