TREN
 
 
HAKKIMIZDA
AYVALIK

Ayvalık, doğal güzellikleri, plajları, tarihi ve kültürel mekânları, iklimi ve adaları ile birlikte turizm potansiyeli yüksek yörelerden birisidir. İlçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Ayvalık merkez ve Alibey Adası’ndaki neo-klasik sivil mimari örneklerinin oluşturduğu kent dokusu da turizm arzını zenginleştirmektedir. Esas itibariyle ilçe açık bir müze görünümündedir. Ayrıca, çevre il ve ilçelerde bulunan antik kentler de turizm açısından büyük önem taşımaktadır.

Ayvalık özel bir coğrafyada, önemli bir kent olagelmiştir. Zengin geçmişi, benzersiz doğası, kültürel potansiyeli, marka değerine sahip ürünleri, sıra dışı mutfağı ve uygar insanlarıyla kendine özgü bir ruhun oluşmasını sağlamıştır.  Bu nedenle, önemli turistik ve kültürel turizm destinasyonlarında  hep başlarda yer almıştır.Bu üstünlüğünü halen bugün de sürdürmektedir.  

Coğrafi Çekicilikler

Ege Denizi kıyı bölgesinin kuzeyinde yer alan Ayvalık Balıkesir’e bağlı bir ilçedir.  Çam ormanları ve zeytin bakımından zengin olan ilçe; Ege Denizi kıyısında olup, Ayvalık Adaları adı verilen takımadalara sahiptir. Ayvalık'ın kuzeydoğusunda Gömeç, güneyinde İzmir ili'ne bağlı Dikili ve Bergama ilçeleri, batısında ise Ege Denizi bulunur. Ayvalık'ın karşısında ise Kuzey Ege Adaları coğrafi bölgesinin yönetim merkezi olan Midilli şehri çıplak gözle görülebilecek yakınlıktadır. 

Ayvalık ilçesi; Ege denizinin kuzey kesiminde yer alan 285 km² lik bir alan üzerine kurulmuş, coğrafi olarak Ege Bölgesi’ne dahil olmuş ve idari olarak da Marmara Bölgesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım Kolaylığı

E–24 Karayoluna 3 km mesafede bulunan Ayvalık Balıkesir’e 127 km, İzmir’e ise 145 km uzaklıkta yer almaktadır.Yurtiçinden Ayvalık'a ulaşım ise; genellikle karayolu ile sağlanmaktadır. Tüm büyükşehirlerden ilçeye direkt  otobüs seferleri mevcuttur. Ayrıca; Edremit Körfezi’nde yer alan  Koca Seyit Havaalanına  İstanbul ve Ankara bağlantılı özel havayoluna şirketleri düzenli seferler düzenlemektedir. Havaalanı;  uluslar arası charter şirketlerine de açıktır.Yine; Ayvalık’ta oluşturulan “Deniz Gümrük Kapısı” ile deniz yoluyla (özellikle Midilli üzerinden giriş yapanlar) yabancıların  ülkeye giriş yapmaları mümkündür.Ayrıca; Ayvalık’ta Setur grubuna ait tam donanımlı (deniz 200, kara 70 yat kapasiteli) bir de marina vardır.

 İklim Uygunluğu

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Ege Bölgesi'nde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Devamlı hafif rüzgârlı günler mevcuttur. Yaz sıcaklığı ortalama 24-34°C'dir. Kışlar ise; ılıktır. Özellikle yazları tüm çevre kavurucu sıcaklıkta iken, Ayvalık'ta batıdan esen ve genellikle öğle saatlerinde başlayan imbat ilçeyi serinletir. Bazı yazlar da "meltem" rüzgârları eser. Yıllık m² yağış 641 mm, yıllık sıcaklık ortalaması 17°, en yüksek sıcaklık 37,8°, en düşük sıcaklık ise –7,6° olarak ölçülmüştür.

Doğal Çekicilikler

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık; doğal güzellikler bakımından son derece zengin kaynaklara sahiptir. Bunlar; Sarımsaklı, Altınova ve Badavut plajları, Şeytan Sofrası, Ali Bey (Cunda) ve Tımarhane Adası, sualtı-su üstü zenginlikleri ve Ayvalık Adaları Doğa Parkı’ndan oluşmaktadır (Akasen,2005:44).

Tarihi Yerleşkelere Yakınlık

Ayvalık; tarihte önemli bir yerleşke olan Bergama’ya 62, Efes-Meryemana’ya 226, Selçuk’a 214, Assos-Behramkale’ye 125 ve Truva’ya 157 km uzaklıktadır. Ayrıca, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Gelibolu-Anafartalar-Çanakkale Şehitlikleri’ne de 216 km uzaklıktadır. İzmir’e ise; 145 km.lik mesafededir.

 

 Detaylı bilgi için;    www.ayvalik.gov.tr,  www. ayvalik.bel.tr,    ayvalikto.org.tr