TREN
 
 
HABERLERİMİZ & MEDYA
Haber Başlıkları
 
Yazlık İkinci Konutlar Uluslararası Turizm Pazarına Taşınıyor

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Vali Ahmet Turhan'ın öncülüğünde, 'Tıkla Ev Kirala, Tıkla Evini Kirala' sloganıyla hayata geçirilmeye başlanılan ve Edremit Körfezibaşta olmak üzere Ayvalık ve çevresinde yazlık ikinci konutların yabancı turizme kazandırılmasına yönelik proje önceki gün yapılan toplantıyla bir kez daha masaya yatırıldı.

Ayvalık'ta Haliç Park Otel'de saat 14.00'de gerçekleşen ve Güney MarmaraKalkınma Ajansı (GMKA) tarafından düzenlenen toplantı; öğle yemeğinin ardından başladı. Balıkesir Merkez ve ilçelerinde İkinci Konutların Uluslar arası Turizm Pazarında Kiralanmasına Yönelik Ortak Akıl ve Tecrübe Toplantısı'nda; BalıkesirValisi Ahmet Turhan, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah SoykanTürsabEv Komite Başkanı Mücella Tarhan, Almanya Neva Sol Ev Kiralama Firması Başkanı Bernard Muckensshanabel, Tıkla Ev Kirala, Tıkla Evini Kirala Proje Yürütücüsü Yardımcı Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz konuşmacı olarak katılırken, toplantıda; Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent TürközenKüçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Turizm İl ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri, Türsab yetkilileri ve turizm sektöründeki temsilcilerinin de hazır bulunduğu gözlendi.

Toplantıda; akademik olarak yapılan çalışmaların ardından hayat bulmaya tam kapasite olarak hayata geçirilmesi hedeflenen proje kapsamında; Türkiye'nin en büyük ve önemli sahil bandına sahip olan Balıkesir'deki yazlık ikinci konutların yabancı turizme kazandırılması büyüteç altına alındı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi ortak çalışmada, "Yazlık İkinci Konutların Uluslararası Turizm Pazarında Kiralanmasına Yönelik Ortak Akıl ile hareket etmenin önemine işaret eden Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, yazlık ikinci konutların turizme özellikle de uluslararası turizme kazandırılmasına büyük önem verilmesi gerektiğini altını çizdi.

Projenin başarılması halinde genellikle yerli turizmin etkili olduğu Ayvalık(Sarımsaklı, Cunda AdasıAltınovaKüçükköy), Burhaniye (Ören Sahili), Gömeç,Edremit (Akçay, Altınoluk) vb. bölgedeki turizmin uluslararası havalimanının da etkisiyle adeta dış turizmde patlama yapabileceğini kaydeden Vali Turhan, bölgenin turizm alanında İzmir-Balıkesir arasında yapımının başlaması beklenen otoyol ve hızlı trenlerin hayata geçmesiyle oldukça iddialı bir hale geleceğine inandığını vurguladı. Sanayinin olduğu yerde turizmden bahsedilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Turhan, "Bu kapsamda valilik olarak ve yerel yönetim olarak sanayinin doğru sonuçlanması adına Balıkesir'de sanayi Bandırmave Balıkesir Merkezinde olacaktır. Körfez bölgesinin kalkınmasında ise turizm ve zeytin-zeytinyağı sektörü büyük bir önem göstermektedir" dedi.

Balıkesir'in sahil kesimlerindeki hızla betonlaşma sonrasında ortaya çıkan yapılaşmaya da dikkat çeken Vali Turhan, "Önümüzdeki süreçte Büyükşehir haline gelecek olan Balıkesir'de, gerçekten doğaya zarar veren, sağlıklı yaşamaya engel olan bazı konutların yıkılması da gündeme gelebilecektir. Tabi bunun yanında bu binaların çoğunluğunu oluşturan 2. konutların turizme nasıl kazandırılabileceğini de düşünmek durumundayız. Malumunuz bu bölgemizde 127 bin konut olduğu söyleniliyor. Dikkat edin 'söyleniliyor' diyebiliyorum, 'vardır' diyemiyorum. Bunları netleştirmemiz bu projenin sağlıklı yürütülebilmesini sağlayacaktır. İkincisi ise; bu konutların ortalama kullanım oranı ise 8 ile 9 gün olarak diyor, ancak 10 gün diyemiyoruz. Bu yüzden de bu oranların netleştirilmesini önemsiyorum. Konut rezervlerinin niteliklerinin netleşmesi lazım. Bunlar çok ciddi çalışmalardır."dedi.

Balıkesir genelinde Termal turizmin de son yıllarda gelişme gösterdiğini belirten Vali Turhan, il genelinde çok kaliteli Termal tesislerinin olduğunu ve bu termallerin bir bütün olarak ele alınmasının da önemini ifade etti.

NEVASOL BAŞKANI MUCKESSHANABEL PROJEYİ ANLATTI

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'ın konuşmasının ardından söz alan konuşmacılardan, Almanya Neva Sol Ev Kiralama Firması Başkanı Bernard Muckensshanabel söz konusu projenin Danimarka'da uygulandığını ve turizm açısından kısıtlı şartlara sahip olan Danirmarka'da çok büyük bir kazanç kapısı olduğunu kaydetti. Projenin hayata geçirilmesinde alt yapının önemine işaret eden Muckensshanabel, bu yaz Ayvalık'ta denenen projenin olumlu sonuçlar verebileceğinin de altını çizdi. 'Tıkla Ev Kirala, Tıkla Evini Kirala' modelinin iyi yönetildiğinde projeye katılanlara çok ciddi gelirler sağlayacağını ancak bu konunun 2. konut sahiplerine çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulamaları dikkat çekti. - BALIKESİR