TREN
 
 
HABERLERİMİZ & MEDYA
Haber Başlıkları
 
AYTUGEB’in Yemekli Toplantısında TÜRSAB Tartışması

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 12 Şubat’ta 9–12 Şubat 2011 tarihleri arasında İstanbul- Beylikdüzü’nde yapılacak EMİTT Fuarı öncesinde AYTUGEB yöneticileri ile basın mensupları düzenlenen yemekli bir toplantıda buluştu.

Ayvalık Belediyesi tarafından Şehir Kulübünde verilen öğle yemeğine Ayvalık Kaymakamı ve AYTUGEB Başkanı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, AYTUGEB’e üye sektör temsilcileri ve ilçede faaliyet gösteren basın mensupları hazır bulundu.

Yapılan yemekli toplantıda Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) tarafından profesyonel bir çalışma ile uzun yıllar ulusal televizyon kanallarında yapmış oldukları başarılı çalışmalarla tanınan Zeynep Kazancıgil ve Dilek Cansevgisi tarafından K Prodüksiyon firması adına hazırlatılan, ilçenin turizm alanındaki tüm alternatiflerinin gözler önüne serildiği tanıtım filmi yemeğe katılanlara izlettirildi. Tanıtım filminin çekimlerinde yoğun çabalar sarf edenlerden biri olan Dilek Cansevgisi’de verilen öğle yemeğinde hazır bulunurken, yemek sonrasında Kaymakam Nalbant öncülüğünde AYTUGEB yöneticileri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“AYVALIK’IN TURİZMİNİ ADAM EDİP, 12 AYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Bir soru üzerine AYTUGEB’in uluslar arası tüm tanıtım fuarlarına katılacağını belirten Nalbant, “AYTUGEB Berlin, Moskova ve Dubai’de düzenlenen tanıtım fuarlarına katılacaktır. Bu fuarlara katılacak olan AYTUGEB yöneticileri tüm masraflarını kendi ceplerinden harcayacaklardır” dedi. Uluslar arası tanıtım fuarlarının Ayvalık’ın turizm gelirlerine oldukça önemli katkılarının olduğuna inandığını savunan Kaymakam Nalbant, “Amacımız Ayvalık’ımızın turizmini adam etmek ve 12 aya yayabilmektir. Bunun yanı sıra asıl hedefimiz, ilçemizde günlük konaklayan yabancı uyruklu turist sayısını 1 milyon kişilik sayıya ulaştırmaktır. AYTUGEB olarak geçtiğimiz aylarda günlük yabancı turist sayısında gecelik konaklamada 500 bin kişiye ulaşmıştık” diye konuştu.

Bir soru üzerine TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un, Ayvalık’ı ziyaret ettiği sırada söylediği ‘Ayvalık’ı emekli cenneti olmaktan çıkarın, bizde buraya turizmciler olarak gereken yatırımları yapalım’ şeklindeki sözlerinin AYTUGEB Başkanı ve Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant’a hatırlatılması üzerine Nalbant, her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi. Nalbant yaptığı açıklamada, “Ayvalık’ın sadece emekli cenneti olarak kalmasını elbettebizde istemiyoruz. Altınova’da 12 bin, Sarımsaklı’da yaklaşık 25 bin ikinci konut var. Burada yaz aylarında gelen vatandaşlarımız ilçedeki marketlerden alışveriş yapmasının adı turizm olamaz. Bizim hedefimiz daha çok ilçemize turizm yatırımcısını çekebilmektir. Çünkü bu yatırımcı beraberinde personelinin yanı sıra müşterisini de ilçeye getirebilecek ve böylelikle ilçemizde turizmin 12 aya yayılmasının önü nün açılacağına inanıyorum” diye konuştu.

“TÜRSAB’IN GÖRÜŞÜNE KATILMIYORUM”

Kaymakam Nalbant’tın ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ise, Başaran Ulusoy’un yaptığı açıklamaya katılmadığını belirterek, “Ayvalık yaşayan bir kenttir. Bu kentte yaşayan memur kesimi de olur, emekli kesimi de olur. Ayvalık kültürel turizme taliptir. Kültürel turizmde, eski kentlerden vatandaşlar, yeni kentlere taşınmıştır. Günümüzde yeni kentlerde yaşayan vatandaşlar, eski kentlerde turizmle uğraşmaktadır. Bu yüzden de TÜRSAB’ın bu görüşüne ben katılmıyorum” dedi.

Konuyla ilgili söze giren Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ise, TÜRSAB’ın yaklaşımı tamamen AYTUGEB ile ilgili olmadığını savunarak, “AYTUGEB’in yapacağı çalışmalar ayrıdır. Bir de bu konuda belediyelerin imar plan kurumlarında yapacağı plan tasarrufları da çok önemlidir. Sonuçta bizler bu çatının altındaysak, bizler tüm bunları ileriye dönük olarak düşüneceğiz. Hasan Başkan’ın dediği gibi, kent kimliği çok önemlidir. Turizm yatırımlarını kent içinde yapılamayabilir ama farklı alanlarda farklı konseptler oluşturulabilir. Bu yüzden de bu sorunun yegâne muhatabı AYTUGEB değildir” ifadelerini kullanarak AYTUGEB’in tanıtım çalışmalarında sektör temsilcilerini de görmek istediklerini vurguladı.

SÜRER, “AYTUGEB’İ ÖNEMSİYORUZ”

Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer ise, Ayvalık’ta ki turizm pastasından belde olarak en az payı aldıklarına işaret ederek, AYTUGEB çatısı altında bu pastadan herkesin payını alabilmesi için bir araya gelerek beldemizin de bu pastadan daha fazla payı alabilmesi için AYTUGEB’i önemsiyoruz ve bu yüzden bu birliğin tüm çalışmalarına katılmak gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Yapılan toplantıda konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer’de yapılan AYTUGEB olarak yapılan çalışmalara turizm sektörü temsilcilerinin meseleye sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Bundan sonraki dönemlerde AYTUGEB’i idare etmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Ayvalık Turizminin Kültürel Turizmle gelişeceğine inanıyorum. Ayvalık turizm için çok güzel bir gelecek vaad ediyor” diyerek AYTUGEB’in kurumsallaşması gerektiğini ve bu konuda da önemli adımlar atıldığını kaydetti.

AYVALIK, TANITIM ÇALIŞMALARINI BALIKESİR’DEN AYRI YAPMAK İSTİYOR

Yapılan toplantıda, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan’ın, Balıkesir tek elden tanıtılmalıdır’ şeklindeki sözlerine cevap veren Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Balıkesir farklı bir şehirdir. Marka şehir diye bir kavrama inanmıyorum. Bir kent marka olamaz. Marka olan sadece o kente ait ürünlerdir. Balıkesir’in turizm yükünün yüzde 95’ini Ayvalık ve beldeleri olarak bizler çekiyoruz. İç piyasa turizminin de en az yüzde 35 yada 40’ını biz çekiyoruz. Bu yüzden de Ayvalık olarak biz turizm tanıtımlarında Ayvalık olarak katılmak istiyoruz” ifadeleri kullanması dikkat çekti.